11 maart 2017

  Kan een bliksemschicht inslaan op een vliegtuig?

  Geschreven door
  Vliegen tijdens onweer: is dat wel verstandig? Vliegen tijdens onweer: is dat wel verstandig?

  Wat gebeurt er met een vliegtuig als het wordt geraakt door een bliksemschicht? Als het onweert moeten vliegtuigen ook de lucht in, maar is dat eigenlijk wel veilig en wat gebeurt er als een vliegtuig in de lucht door een bliksemschicht wordt geraakt?

  Vliegtuig wordt door een bliksemschicht geraakt

  Wat gebeurt er als een vliegtuig door een bliksemschicht wordt geraakt terwijl het vliegtuig in de lucht vliegt? Is het veilig om tijdens onweer met een vliegtuig te vertrekken of moeten vliegtuigmaatschappijen wachten totdat het onweer en kan op bliksem is verdwenen? Passagiersvliegtuigen worden geregeld geraakt door bliksemschichten terwijl ze in de lucht vliegen. Dit is doorgaans compleet veilig. Het vliegtuig zal nooit zomaar breken als het wordt geraakt door een bliksem.

  Bliksem slaat in op vliegtuig

  Het kan voorkomen dat een bliksemschicht inslaat op bijvoorbeeld een vleugel van een vliegtuig. Bliksem slaat dan in op een punt en verdwijnt vervolgens via een ander punt van het vliegtuig weer naar de grond. Elektriciteit blijft dus niet in het vliegtuig zitten en zal het toestel doorgaans ook niet beschadigen. Wel kan het voorkomen dat er roetdeeltjes achterblijven die worden verwijderd als het vliegtuig weer aan de grond staat. Het kan ook voorkomen dat een bliksemschicht in de motor slaat. Een vliegtuigmotor kan vervolgens in de brand vliegen door de schicht. Dit komt echter (bijna) nooit voor. Een motor van een vliegtuig heeft een eigen brandblus systeem. Dit betekent dat bij brand de motor zelf de brand blust. Als er één motor is beschadigd, dan kan het vliegtuig met de tweede motor doorvliegen en/of een noodlanding maken.

  Vleugels breken niet door een bliksem

  Als een bliksemschicht inslaat op een vliegtuigvleugel, dan is de kans extreem klein dat de vleugel zal breken. Een vliegtuigvleugel is zo gemaakt dat het (bijna) alles wel kan verduren. Een bliksemschicht zal een vliegtuigvleugel dus niet zomaar laten breken. Ook kan een vleugel van een vliegtuig niet afscheuren bij extreme wind.

  Geen angst voor bliksem

  Veel reizigers die tijdens onweer vliegen hebben angst voor het inslaan van een bliksemschicht. De angst is echter niet nodig. Mocht een bliksemschicht inslaan op een vliegtuig, dan is de kans extreem klein dat er schade zal ontstaan.

  ACTUEEL

  © Copyright 2017, All Rights Reserved Vliegkoning