11 maart 2017

  Wat gebeurt er met afgedankte vliegtuigen?

  Geschreven door
  Vliegtuigkerkhof in de woestijn van Arizona Vliegtuigkerkhof in de woestijn van Arizona

  Wat gebeurt er met oude en afgedankte vliegtuigen? Wanneer een vliegtuig een bepaalde leeftijd heeft bereikt en niet meer economisch is te verantwoorden wordt het door luchtvaartmaatschappijen uit de lucht gehaald. Waar gaan de oude toestellen vervolgens naartoe? Worden ze hergebruikt of verdwijnen ze bij het schroot?

  Oude vliegtuigen gaan met pensioen

  Na een bepaalde periode gaan vliegtuigen met pensioen. De tijd dat een vliegtuig economisch rendabel is hangt af van verschillende factoren. Zolan het vliegtuig dus nog geld oplevert, blijft het in de lucht. Als het vliegtuig te oud is, te veel brandstof verbruikt of gewoon niet meer past binnen het bedrijf, dan gaat het met pensioen en wordt het veelal ontmantelt en gerecycled. Ongeveer 80 procent van een vliegtuig wordt gerecyled zodat verspilling wordt tegengegaan.

  Wat kun je doen met een vliegtuig?

  Niet alle vliegtuigen worden automatisch gerecycled. Er zijn ook vliegtuigen die worden overgenomen door andere luchtvaartmaatschappijen met minder budget en graag oudere vliegtuigen in haar vloot wil nemen om de aanschafkosten te drukken. Er zijn ook particulieren die graag een vliegtuig willen kopen om bijvoorbeeld een hotel van te maken of om zelf in te leven. Je kunt namelijk een huis maken van een oud vliegtuig. Dit komt natuurlijk niet veel voor, maar er zijn altijd mensen die zo veel liefde hebben voor een type vliegtuig dat ze er graag een huis van maken. Goedkoop is een oud vliegtuig niet. Vaak gaat het om duizende euro's om van een oud vliegtuig iets moois te maken.

  Kerkhof vol met oude vliegtuigen

  In de Verenigde Staten zijn 11 speciale plekken in de woestijn van Arizona gereserveerd voor oude en afgedankte vliegtuigen. De vliegtuigen zijn in de woestijn geparkeerd om roestvorming (corrosie) te voorkomen: in de woestijn is het immers erg droog. De geparkeerde vliegtuigen worden altijd behandeld met een laagje latex. Dit zorgt ervoor dat de vliegtuigen niet worden gezandstraalt als ze eenmaal in de woestijn zijn aangekomen. De vliegtuigen wachten daar op hergebruik of om uiteindelijk ontmanteld te worden. Zo kunnen onderdelen van vliegtuigen worden hergebruikt voor toestellen van hetzelfde type. Hoe langer een oud vliegtuig in de woestijn verblijft, des te groter is de kans dat er maar weinig over van zal blijven. De zeer oude toestellen worden uiteindelijk verwijderd of als schroot verkocht. Onderdelen van vliegtuigen kunnen goed worden gerecycled. Denk bijvoorbeeld aan blikjes frisdrank of scheermesjes.

  ACTUEEL

  © Copyright 2017, All Rights Reserved Vliegkoning