03 april 2017

  Nieuwe raket van Blue Origin genaamd New Glenn

  Geschreven door
  New Glenn Raket New Glenn Raket Foto (c) Blue Origin

  KENT WASHINGTON - De nieuwe draagraket van Blue Origin heeft de naam New Glenn. De nieuwe raket moet het opnemen tegen de raketten van concurrent SpaceX. Net als de raketten van SpaceX moet New Glenn een draagraket worden die weer terug kan keren naar de Aarde om vervolgens weer opnieuw te kunnen worden gebruikt. De eerste lancering van New Glenn moet plaatsvinden in het jaar 2019.

  New Glenn van Blue Origin

  De nieuwe draagraket van het bedrijf Blue Origin heeft de naam New Glenn en moet het gaan opnemen tegen het bedrijf van Elon Musk, SpaceX, dat al enkele keren succesvol raketten de ruimte in kan schieten en deze vervolgens heel weer kan laten landen op een oppervlakte. Blue Origin houdt zich net als SpaceX bezig met het ontwikkelen van raketten die opnieuw kunnen worden gebruikt. Door het opnieuw gebruiken van raketten kunnen de kosten van de lancering met tientallen procenten naar beneden. Hierdoor kunnen er op termijn veel meer satellieten worden gelanceerd doordat meer bedrijven de markt kunnen betreden. Elon Musk vergelijkt het afschieten van raketten op de conventionele manier vaak met het gebruik van een Boeing: ''je gebruikt een vliegtuig toch ook niet maar één keer. Stel dat je na elke vakantiereis opnieuw een vliegtuig zou moeten aanschaffen. Dit zou reizen extreem duur maken''.

  New Glenn versus Falcon 9 Heavy

  De raketten van beide bedrijven lijken veel opelkaar. Beide raketten moeten eindelijk weer landen op een oppervlakte. Vaak is dit een droneschip die op een oceaan drijft. Na het landen moeten de raketten gecontroleerd worden en worden klaargemaakt voor de volgende lancering. De Falcon 9 raketten van SpaceX hebben laten zien dat ze weer heel kunnen terugkeren vanuit de ruimte. Het ''klaarmaken'' voor de volgende lancering duurt echter lang, ongeveer vier maanden. Elon Musk wil dit echter terugbrengen naar één dag, net zoals je ziet op een groot airport waar vliegtuigen landen, worden schoongemaakt, bijgetankt en vervolgens weer met passagiers de volgende reis gaat maken.

  De eerste lancering

  New Glenn is nog niet gebouwd. Eerst moeten er test worden verricht die meerdere maanden in beslag gaan nemen. Op zijn vroegst wordt de eerste lancering verwacht in het jaar 2019. Ondanks de eerste lancering nog ver in de toekomst ligt, heeft Blue Origin al wel de eerste klanten binnengesleept die een sateliet over andere ''payload'' de ruimte in wil laten schieten door Blue Origin's New Glenn raket.

  ACTUEEL

  © Copyright 2017, All Rights Reserved Vliegkoning