27 maart 2017

  Boom Supersonic heeft genoeg geld voor een prototype

  Geschreven door
  Boom Supersonic XB-1 Boom Supersonic XB-1 Foto (c) Boom Supersonic

  De Boom Supersonic ''concorde'' komt een stukje dichterbij nu het bedrijf genoeg geld heeft binnengehaald om een prototype te bouwen. Het supersonische passagiersvliegtuig moet passagiers binnen no-time vervoeren, net als de Concorde dat destijds kon doen.

  Boom Supersonic: supersonisch vliegen

  Met het geld, ongeveer 33 miljoen dollar, kan het bedrijf een prototype ontwikkelen. Het prototype zal echter niet op ware grootte zijn, maar een kleinere versie. Het prototype zal ongeveer gebouwd worden op schaal 1:3 en wordt daarom ook wel de Baby Boom genoemd. Met de ''Baby Boom'' zal het bedrijf aantonen dat supersonisch vliegen weer helemaal van deze tijd is. Naar verwachting zullen de eerste testvluchten plaatsvinden in het jaar 2018.

  Hoe snel is Boom Supersonic?

  Het is uiteindelijk de bedoeling dat de supersonische vliegtuigen van Boom worden verkocht aan luchtvaartmaatschappijen die hun passagiers veel sneller willen laten vervoeren dan nu kan. Met de Concorde konden passagiers in ongeveer drie uur tussen New York en Londen vliegen. Na het bestaan van de Concorde is de snelheid nooit meer gehaald en moeten passagiers, hoe rijk ze ook zijn, veel langer in het vliegtuig zitten. Met Boom Supersonic kan het verleden weer nieuw leven in worden geblazen. Het is de bedoeling dat de jets van Boom Supersonic (mach 2.2) net iets sneller moeten gaan vliegen dan de Concorde destijds kon vliegen (mach 2.0).

  • Londen naar New York: 3 uur en 15 minuten
  • San Francisco naar Tokyo: 5 uur en 30 minuten
  • Sydney naar Los Angeles: 6 uur en 45 minuten

  Virgin heeft interesse

  Het bedrijf heeft potentieel al een aantal exemplaren verkocht, mocht de supersonische jet daadwerkelijk worden gebouwd. Richard Branson, eigenaar van Virgin, heeft al interesse getoond in Boom Supersonic en kondigde in 2016 aan om de eerste tien jets te kopen. De vraag is of het toestel daadwerkelijk de lucht zal halen. Veel hangt af van de economische haalbaarheid. Goedkopere en lichtere materialen moeten worden gebruikt. Daarnaast moet de motor een stuk zuiniger worden dan die van de brandstof slurpende Concorde.

  ACTUEEL

  © Copyright 2017, All Rights Reserved Vliegkoning