18 maart 2017

  Hoe werkt een transfervlucht?

  Geschreven door
  Overstappen op een hubvliegveld Overstappen op een hubvliegveld

  Wie een transfervlucht heeft geboekt, heeft bijna altijd te maken met het overstappen op een ander vliegtuig op een internationaal vliegveld. Veel mensen boeken tegenwoordig een transfervlucht omdat de tickets veelal goedkoper zijn of omdat het simpel weg gewoon niet anders kan. Hoe werkt een transfervlucht en waar moet je rekening mee houden. Wordt bijvoorbeeld je koffer wel doorgelabeld en hoe zit het met het uitprinten van vliegtickets?

  Wat is een transfervlucht?

  Een transfervlucht betekent dat passagiers moeten overstappen van het ene toestel naar het andere op een vliegveld. Dit is in de meeste gevallen een groot vliegveld, ook wel hubvliegveld genoemd. Een hubvliegveld ontvangt dagelijks vele vliegtuigen en passagiers die willen overstappen op een ander vliegtuig, vaak met een eindbestemming. Een transfervlucht is bijvoorbeeld de vlucht van Groningen Airport Eelde naar het vliegveld van Kopenhagen. Op Kopenhagen Airport kunnen passagiers vervolgens overstappen op een groter vliegtuig met de gewenste eindbestemming. Schiphol Airport is ook een groot hubvliegveld. Veel reizigers stappen op Schiphol over naar bestemmingen ver buiten Nederland en Europa.

  Een transfervlucht is vaak iets goedkoper

  Transfervluchten zijn vaak goedkoper dan rechtstreekse vluchten. Wie bijvoorbeeld naar New York wil vliegen vanaf Schiphol kan dat rechtstreeks doen met bijvoorbeeld KLM. Het is echter ook mogelijk om met British Airways te vliegen naar New York. Het is dan noodzakelijk om een overstap te maken op het vliegveld van bijvoorbeeld Heathrow in Londen. Passagiers nemen dan het vliegtuig naar Londen om vervolgens daar over te stappen op het vliegtuig van British Airways met eindbestemming New York. Een vliegticket waar een overstap noodzakelijk is zijn vaak iets goedkoper en kunnen daardoor interessant zijn voor reizigers met iets minder budget. Nadeel van een transfervlucht kan het (lange) wachten zijn op het hubvliegveld.

  Hoe zit het met de ingecheckte koffers?

  Vaak worden ingescheckte koffers direct doorgelabeld naar de eindbestemming van de passagier. Wie bijvoorbeeld naar Medellín reist vanaf Amsterdam Schiphol Airport kan de grote ingecheckte koffer direct laten doorlabelen naar de Colombiaanse stad. Er moet dan wel sprake zijn van luchtvaartmaatschappijen die met elkaar samenwerken. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om je koffer door te laten labelen als je met Ryanair naar een bestemming vliegt in Europa en vanuit daar weer door wilt reizen naar een volgende bestemming buiten Europa. In dat geval moet je zelf de ingecheckte koffer ophalen van de bagageband en zelf opnieuw weer inchecken.

  • Overstappen op een vliegveld? Dit kan soms 2 uur in beslag nemen!

  Moet je de koffer zelf weer ophalen bij een hubvliegveld?

  Het kan zijn dat ingecheckte koffers zelf opgehaald moeten worden van een bagageband op een hubvliegveld. Het is dan noordzakelijk om de koffer opnieuw in te checken bij de balie van het vliegtuigmaatschappij waar passagiers verder mee reizen. Reizigers moeten altijd rekening houden met de tijd die hiervoor noodzakelijk is. Houd op bepaalde vliegvelden rekening met lange wachtrijen bij de douane.

  Zelf de tickets uitprinten?

  Het is mogelijk om zelf alle tickets uit te printen, echter kan dat veelal ook gewoon op het vliegveld. Een ticket kan geprint worden bij de balie van een luchtvaartmaatschappij en vaak ook bij een zelfbedieningsapparaat op het vliegveld. Voor passagiers die een transfervlucht hebben geboekt is het verstandig om dit aan te geven bij de luchtvaartmaatschappij waar men als eerste mee reist.

  Lang wachten op een hubvliegveld

  Passagiers die moeten overstappen op een hubvliegveld moeten veelal lang wachten, soms meer dan vier uur. Voor veel reizigers kan dit vervelend zijn. Hubvliegvelden hebben echter veel voorzieningen om reizigers te vermaken waardoor lang wachten minder vervelend wordt. Er moet gedacht worden aan de vele shops, restaurants en bars.

  ACTUEEL

  © Copyright 2017, All Rights Reserved Vliegkoning