13 maart 2017

  Wat is het economy class syndroom?

  Geschreven door
  Economy Class Syndroom Economy Class Syndroom

  Veel mensen hebben er wel eens iets over gehoord, maar weten niet precies wat het is. Het economy class syndroom is een aanduiding voor mensen die lange vluchten maken in een krappe ruimte en daardoor een longembolie of vliegtuigtrombose kunnen oplopen doordat er te weinig wordt bewogen.

  Vliegtuigtrombose bij lange vliegtuigreizen

  Wanneer er lang wordt gevlogen is de kans groot dat passagiers lang in een bepaalde houding moeten zitten. Mensen die lange vluchten maken in krappe ruimten maken veelal een grotere kans om het zogenaamde economy class syndroom te ontwikkelen. Uiteraard krijgt niet iedereen dit syndroom automatisch. Het economy class syndroom houdt in dat door de krappe ruimte en weinig bewegingsvrijheid de bloedcirculatie in het lichaam wordt bemoeilijkt. Dit kan uiteindelijk leiden tot bloedklonters in de aders.

  • Bij vluchten langer dan 3 uur is de kans groter op een longembolie
  • Door de atmosfeer in het vliegtuig wordt het bloed dikker

  Bloedklonters in de aders: trombose?

  Wanneer er door het lange stilzitten bloedklonters in de aders worden gevormd, is er sprake van een verhoogd risico op een longembolie. De bloedklonters kunnen uiteindelijk loskomen en meebewegen in de bloedbaan naar een andere plek. Een klonter kan uiteindelijk ergens in het lichaam blijven steken of een ader afknellen. Stel dat een klonter een deel van een ader afknelt. Dit betekent dat er geen bloed meer door de ader kan stromen waardoor er weefsel kan afsterven.

  Longembolie na het landen

  Wanneer een bloedklonter bij de landing loskomt in de aders van een passagier, en deze uiteindelijk blijft steken in de longen, dan spreekt men van een longembolie. Het economy class syndroom is dan een feit geworden. Natuurlijk kunnen mensen in business class ook een embolie ontwikkelen, echter is de kans kleiner doordat er vaak meer bewegingsvrijheid is en de stoelen minder krap zijn dan bij economy class het geval is.

  Atmosfeer in het vliegtuig

  Het is belangrijk om rek en strek oefeningen te doen in het vliegtuig, zeker bij vluchten langer dan drie uur. Toch is een krappe ruimte niet het hele verhaal. Atmosferische druk in het vliegtuig telt ook mee en kan de kans op vorming van bloedklonters vergroten. Door de aangepaste druk in de cabine van het vliegtuig wordt het bloed namelijk dikker.

  1 op de 1000

  Het is voor onderzoekers moeilijk om precieze aantallen te noemen, maar men schat dat 1 op de 1000 passagiers in meer of mindere mate te maken krijgt met bloedklonters door té lang en té krap te zitten in vliegtuigen. Bloedklonters hoeven niet altijd complicaties te geven. In de meeste gevallen merken mensen niet dat er sprake is geweest van bloedklonters. Het wordt een ander verhaal als deze bloedklonters aders afknellen. In dat geval kan een longembolie zelfs dodelijk zijn. Een bloedstolsel kan tevens in de hersenen komen. Hier kan het delen van de hersenen beschadigen.

  Oefeningen tegen trombose

  Of er nou in economy class, business class of first class wordt gevlogen, één ding staat vast: beweeg voldoende op lange vluchten. Ga zeker om het uur een stukje lopen. Het is ook mogelijk om speciale oefeningen te doen in je stoel zodat de spieren minder stijf worden en de kans op bloedklonters kleiner wordt.

  ACTUEEL

  © Copyright 2017, All Rights Reserved Vliegkoning