01 maart 2017

  Europese vliegtuigmaatschappijen willen eerlijke concurrentie

  Geschreven door
  Abu Dhabi Abu Dhabi

  BRUSSEL - Europese luchtvaartmaatschappijen willen eerlijke concurrentie voor de Europese luchtvaart. Volgens AF-KLM genieten maatschappijen uit de Golfstaten van voordelen die de marktwerking oneerlijk maakt. Air France en KLM willen een strenge EU-wet.

  Oneerlijke concurrentie in de Europese luchtvaart

  De Europese luchtvaartmaatschappijen zijn het zat en willen eerlijke concurrentie in Europa. De luchtvaartmaatschappijen uit de Golfstaten zijn met name verantwoordelijk voor de oneerlijke concurrentie. Door de lage kosten van brandstof kunnen onder andere de luchtvaartmaatschappijen Qatar Airways, Etihad en Emirates veel goedkoper vliegen en dus de ticket prijzen voor ''oneerlijk'' lage prijzen aanbieden. Europese maatschappijen zoals Swiss Air en KLM hebben veel last van de oneerlijke concurrentie en kunnen onmogelijk tegenstand bieden.

  Europese luchtvaartmaatschappijen wegpesten

  Air France, KLM en Lufthansa zetten zich in voor een wet die de Europese luchtvaart moet beschermen tegen maatschappijen die van allerlei oneerlijke voordeeltjes genieten. KLM moest de route naar Qatar staken omdat Qatar Airways tickets veel goedkoper kon aanbieden dan KLM. Deze oneerlijke concurrentie voelt voor de grote luchtvaartmaatschapijen als wegpesten en moet hard worden aangepakt, aldus Air France, KLM en Lufthansa. Met een speciale wet moet er strenger gekeken worden naar voordelen en moeten er restricties komen op landingsrechten, aldus de CEO's.

  Hubs overnemen

  Londen, Parijs, Frankfurt en Schiphol horen allen tot de grootste vliegvelden van Europa. Toch voelen ook de airport de effecten van de oneerlijke concurrentie. De hubs versplaatsen zich naar Doha, Dubai en Abu Dhabi: airports waar de Golfstaten carriers zijn gevestigd.

  Europese Commissie moet ingrijpen

  De Europese Commissie moet volgens de CEO's zo snel mogelijk ingrijpen om de concurrentie en competitie weer eerlijk en gezond te krijgen in Europa. Zonder ingrijpen wordt het voor de Europese luchtvaartmaatschappijen steeds moeilijker om concurrend te blijven in een markt waar de competitie in vollegang is.

  ACTUEEL

  © Copyright 2017, All Rights Reserved Vliegkoning